Els arquitectes censuren la requalificació del Miniestadi
Article publicat al diari El Punt, referent a la “Jornada sobre la Modificació del Pla General Metropolità amb motiu de la nova ordenació dels terrenys del Futbol Club Barcelona”, celebrada al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, el passat dia 12 de març.
A l’acte també van assistir-hi nombrosos veïns que van explicar els seus arguments en contra del projecte.
“Els arquitectes i urbanistes de Barcelona no saben veure, segons diuen ells mateixos, els avantatges que tant l’alcalde, Jordi Hereu, com el president del grup de CiU, Xavier Trias, asseguren que obtindran el districte de les Corts i el conjunt de la ciutat amb l’MPGM de reordenació dels terrenys del FCB. En el decurs d’un debat obert que es va fer divendres al vespre al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, al qual van assistir unes setanta persones, només es van pronunciar a favor de la requalificació de la parcel·la del Miniestadi per construir-hi 1.625 habitatges el director tècnic del sector d’Urbanisme del consistori barceloní, Ricard Fayos, i l’arquitecte de l’Ajuntament de Montcada i Reixac, Enric Martínez. Aquest últim va reconèixer que el seu municipi serà el gran beneficiat de l’obligada reposició de les 7,06 hectàrees de sòl d’equipaments esportius que desapareixeran de Barcelona. La resta de professionals que es van pronunciar ho van fer per censurar el conveni que Hereu va signar el 28 de juliol del 2009 amb el president blaugrana, Joan Laporta, i que ha donat pas al projecte urbanístic, aprovat en tràmit inicial amb els vots dels regidors del PSC i de CiU. Fins i tot Enric Serra, redactor per encàrrec de l’Ajuntament del pla director del Portal del Coneixement, va manifestar que l’MPGM en curs és fruit de «l’oportunitat política i tàctica», i que s’ha evitat una anàlisi en profunditat de les necessitats del sector de ponent de la capital catalana que hauria permès, segons la seva opinió, restituir el sòl privat d’equipaments que es perd a les Corts més a prop de l’àmbit d’actuació. L’arquitecte Sebastià Jornet va denunciar que, aplicant la nova llei d’urbanisme de Catalunya, la cessió de sòl per a equipaments comunitaris que hauria de fer el Barça és de 26.000 m² , en lloc dels 11.200 m² que recull l’acord. El seu homòleg Lluís Brau va acusar l’Ajuntament d’haver «cedit a la pressió d’un grup privat», mentre que l’urbanista Agàpit Borràs, que assessora la Coordinadora d’Associacions de Veïns de les Corts, contrària que s’alci un petit nou barri a l’illa del Miniestadi, va reclamar que s’aturi una operació «feta a pedaços i decantada a favor dels interessos del Barça». La directiva del FCB va ser representada per l’urbanista i assessor de Laporta, Ramon Roger, que també va tirar una galleda d’aigua freda sobre el projecte per la seva dubtosa viabilitat econòmica. «No hi ha cap empresa privada que pugui afrontar uns resultats com aquests. Aquesta transformació urbana té enormes dificultats i confiem entre tots poder tirar endavant», va afirmar Roger”.
Entre les intervencions també hi va haver la de Jordi Giró vicepresident de la FAVB (Federació d’associacions de veïns de Barcelona) que va fer una defensa aferrissada d’una altre manera de fer ciutat. És per això que des de la Coordinadora ens sentim optimistes i estem segurs que aquest projecte no pot tirar endavant, i més si continuem amb la resposta unànime de tots els veïns del barri i de la ciutat tal com ho ha estat fins ara.
Us informem que estem preparant les al·legacions en contra del projecte, a les que us animem a participar, i que el proper mes d’abril convocarem una assemblea informativa.